Please reload

Recent Posts

Bygg-CFO, 3 tecken på att ni hamnat efter

October 16, 2020

Efter att under de senaste 10 åren hjälpt de större svenska byggföretagen med rådgivning och implementering av affärsplattformar så vågar jag sticka ut hakan och säga när någon halkat efter. Efter 10 år inom Skanska koncernen, före konsultlivet tog vid, fick jag se många delar av det som fungerar och inte. Så med det i bagaget har jag ett par observation till dig som bygg-CFO. (eller CIO för den delen)

 

Det har på senare år dragits igång initiativ såsom Smart Building och liknade initiativ där den klara

 

slutsatsen är "riv barriärerna" eller "ta bort stuprören" och föra fram partnering och samverkansmodeller som förebild. Med målbilden att lägga grunden för en mer effektiv byggprocess från projektering till överlämning. Vad har allt detta med affärsplattformar att göra kan man undra?

 

För utomstående till byggbranschen finns en förenklad bild som inte alltid är hjälpsam när man pratar om bristande digitalisering. I branschen vet i stort alla att det som kan framstå som EN kärnprocess i själva verket har omfattande variationer och vitt spridda roller och ansvar. Samt att arbetet utförs i icke repeterbara förhållanden. Allt detta motverkar vad som är en förutsättning för automation och digitalisering - nämligen standardiserade processer med standardiserade roller och ansvar.

 

Vi konsulter talar ofta om att vi hjälper företag att bygga förmågan att leverera ett resultat - en output. Förmågan består alltid av tre pusselbitar - process, system och kompetens att hantera de två föregående. Hur ska man då tänka om processerna inte är standardiserade, tex skillnaden mellan småhusprojekt med prefabmoduler vs brobygge med allt arbete på arbetsplats?

 

1. Första tecknet på att ni hamnar efter

Ni har inte en informationsmodell som är dokumenterad och överenskommen i företaget. Det är när ni har en informationsmodell som ni också kan se vilka processer som är ett krav och vilka ni kan vara flexibla med. Vilken informationsmodell ni väljer att ha är enbart en effekt av hur ni vill följa upp, styra och kunna kommunicera med externa parter.

 

2. Andra tecknet på att ni hamnar efter

"IT är ett nödvändigt ont" är fortfarande den rådande uppfattningen i verksamheten. "IT bygger inte huset, det gör vi med maskiner och folk". Med skygglapparna på kommer ni snart märka att kunderna ställer krav på digitala handlingar, öppna samverkanssystem och digitala tvillingar som standard. Och kan ni inte leva upp till anbudskraven så…

 

3. Tredje tecknet på att ni hamnar efter

"Lite administration har väl inte skadat någon?". Allt fler nya uppstickare är fullt digitaliserade från början, de använder moderna system, de tycker att 3D modellering är normen även på småhusprojekt. Helt enkelt därför att de inte accepterar en omodern arbetsmiljö. I takt med att de utvecklas kan de skala upp på ett sätt som sänker deras omkostnader för varje omsatt projektkrona. Ni tappar konkurrenskraft för varje dag som går.

 

Målar jag fan på väggen? Jag tror inte det, det är inte prognoser jag ger, det är en utveckling som redan pågår. Så, vad är rätt beslut i det läge ni befinner er i, kan ni titta åt andra hållet ytterligare ett tag. Eller leder ni rent av utvecklingen i branschen, i så fall, well done!

 

Stefan Schnitzer,

VD och Konsult, ERP & Friends

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
Erp & Friends logo

© 2017 by ERP & Friends AB

  • Facebook Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon

Contact

stefan.schnitzer@erpandfriends.se

håkan.lundmark@erpandfriends.se

RSS Feed